Sportweddenschappen Termen

Als je je waagt aan een sportweddenschap, is het natuurlijk niet geheel onverstandig om jezelf de termen van de sportweddenschappen machtig te maken. In deze tekst maak je kennis met enkele termen, die zeer veel voorkomend zijn bij sportweddenschappen.

Bet

Laten we direct beginnen met de bekendste term van de sportweddenschappen: de bet. Dit is niets anders dan de term die wordt gebruikt voor aan afgesloten weddenschap. Je zet in op een sportwedstrijd om zodoende geld te winnen, en dus bet je. Een ander woord dat ook wel wordt gebruikt voor een bet, is een Pick.

Back

Een bekende term bij een sportweddenschap is back. Deze wordt gebruikt als je inzet op een uitkomst waarvan je verwacht dat die uitkomt. Praktisch gezien is iedere bet dus een Back, want je zet niet in op een sportclub waarvan je denkt dat deze gaat verliezen. Enfin, zet jij in op Anderlecht – Zulte Waregem en jij denkt dat Anderlecht wint, dan Back je Anderlecht.

Banker

Van een Banker wordt gesproken als een weddenschap zo goed als vast staat en eigenlijk niet meer verloren kan worden. Natuurlijk, bij gokken ken je nooit honderd procent zekerheid, maar als Racing Gek tegen een amateurteam verliest, en je zet in op Racing Genk, mag je gerust spreken van een Banker. Theoretisch gezien kan de club uit Genk deze wedstrijd natuurlijk niet verliezen. Inzetten op een Banker is in de praktijk niet zo zinvol, omdat de quoteringen voor deze wedstrijden laag zijn. Je totale winstbedrag zal zo nooit heel hoog worden.

Bookmaker

De Bookmaker is de plek waar je de weddenschap afsluit. Deze wordt in de wandelgang ook wel ‘bookie’ genoemd. De bookmaker betaalt jou uit als je een succesvolle bet hebt gedaan, maar is ook degene die je geld int als je hebt verloren. In de Belgische vertaling is een bookmaker een wedkantoor. Speel je online, op bijvoorbeeld Bwin of Unibet, zijn deze goksites gewoon de Bookmaker.

Handicap

Anders dan het woord doet vermoeden, is een Handicap als sportweddenschap niet zo slecht als het lijkt. Een Handicap, ook wel Line Betting genoemd, betekent dat je iets bijzonders met je uitslag doet. Dat kan variëren, maar een bekende is bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd tussen twee clubs waar het verschil heel groot is. Neem Racing Genk tegen een amateurclub. Dan kun je ervoor kiezen dat Racing Genk moet vijf goals verschil moet winnen. Dit is één voorbeeld, maar er zijn er tallozen.

Odds

Tot slot mag het woord Odd niet ontbreken. Odd of Odds staat voor quotering. Niets anders dus dan het bedrag dat je kunt winnen. Als de quotering 2.00 is voor Anderlecht, krijg je dus 2 euro voor elke euro die je inzet op Anderlecht. Voor dit bedrag bestaat ook een formule. Is de quotering 2, dan betekent dat de bookmaker die ploeg precies vijftig procent kans geeft om te winnen 1:2= 0,5 = 50%.